Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Νοέμβριος 1954: Πατρίκιος vs Γκοτζαμάνη

Στις 21 Νοεμβρίου του 1954 οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα αναδεικνύουν νικήτρια την αντιπολίτευση με προεξάρχουσα δύναμη την ΕΔΑ. Η συνεργασία του ΔΚΕΛ (Δημοκρατικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού με αρχηγούς τους παλαίμαχους σοσιαλιστές Γιώργο Καρτάλη και Αλέξανδρο Σβώλο) με την ΕΔΑ συμπαρέσυρε και μεγάλες δυνάμεις της ΕΠΕΚ ενάντια στον Ελληνικό Συναγερμό του Παπάγου. Στη Αθήνα εκλέγεται ο Κατσώτας, στον Πειραιά ο Σαπουνάκης και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.
Ο Μηνάς Πατρίκιος εκλέχτηκε πρώτη φορά δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 1925 με τη στήριξη του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου και του προσφυγικού στοιχείου της πόλης. Το τότε καθεστώς του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου προσπάθησε να τον αποπέμψει. Στις εκλογές του 1954 βρέθηκε απέναντι σε άλλους τρεις υποψηφίους (Πετρακάκης-ΕΣ, Παπαβασιλείου-ΕΠΕΚ/Φιλελεύθεροι, Γκοτζαμάνης-Δοσίλογος).
Η έκπληξη ήταν η παρουσία του δοσίλογου, υπουργού της κατοχής Γκοτζαμάνη στον δεύτερο γύρο, όπου κέρδισε την δημαρχία η κεντροαριστερή συμπαράταξη του Πατρίκιου. Χαρακτηριστική ήταν η γεωγραφική-ταξική χωροταξία. Ο Γκοτζαμάνης κέρδισε στο κέντρο της πόλης και οριακά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ ο Πατρίκιος κυριάρχησε στην Δυτική Θεσσαλονίκη, την Άνω Πόλη και στους συνοικισμούς Τούμπας και Χαριλάου.

Επιμέλεια: Left Reformistas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου