Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΣΤΑΤ: Σχεδόν 1 στους 2 στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία δημοσιοποίησε τους δείκτες ευημερίας για το 2013. Σε ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην οικονομική κρίση και τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, που έχουν προκαλέσει απογοήτευση, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη μεταξύ των ανέργων σε σύγκριση με τους εργαζόμενους.
Επίσης, έντονο προβληματισμό οφείλει να προκαλέσει το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτών οι οποίοι δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είναι μονοψήφια, ενώ επίσης πολύ χαμηλό είναι και το ποσοστό αυτών οι οποίοι αισθάνονται ασφαλείς. Πιο αναλυτικά, το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα, ενώ 19,2% και 12,5% δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία αντίστοιχα. Πλήρη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει μόλις το 0,6% του συνολικού πληθυσμού.
Το ποσοστό αυτών που δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα είναι μεγαλύτερο μεταξύ των ανέργων. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 50,6% και καθόλου εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία σε ποσοστά 24% και 16,6% αντίστοιχα. Για τους εργαζόμενους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46,2%, 18,1% και 12,5%.
Οι άνεργοι εμπιστεύονται πολύ ή πλήρως τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία σε ποσοστά 21,6% και 29%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους συνταξιούχους είναι 26,2% και 37,9%. Επίσης, οι συνταξιούχοι και οι μη οικονομικά ενεργοί δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα σε ποσοστό περίπου 42%.
Οι άνδρες δεν εμπιστεύονται καθόλου το πολιτικό σύστημα, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία σε ποσοστά 46,4%, 20,3% και 13,7% αντίστοιχα, οι γυναίκες κατά 43,7%, 18,2% και 11,5% αντίστοιχα, ο φτωχός πληθυσμός σε ποσοστό 47,4%, 22,8% και 15,3% αντίστοιχα και ο μη φτωχός πληθυσμός κατά 44,3%, 18,2% και 11,8% αντίστοιχα.

Μόλις το 5% είναι ικανοποιημένο από τη ζωή του!
Αρνητική αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένοι από τη ζωή τους φτάνει μόλις το 5,1% του συνολικού πληθυσμού! Επίσης, μόλις το 5% των εργαζομένων δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του. Αντίθετα, το 3,3% του πληθυσμού δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του και το 2,9% των εργαζομένων καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του.
Μόλις το 1,4% του πληθυσμού δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική κατάστασή του και το 11,7% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο. Μάλιστα, το 31,7% του μη φτωχού πληθυσμού είναι καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο. Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την οικονομική σας κατάσταση», το 65,1% του πληθυσμού, δήλωσαν ότι στην κλίμακα του 10 βρίσκονται μεταξύ του 0 και του 5.
Το 7,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων πριν από την έρευνα ήταν πολύ νευρικό ή ανήσυχο συνεχώς και το 10,4% ότι δεν ήταν καθόλου ευτυχισμένο.
Το 38,3% των ανδρών και το 24,8% των γυναικών αισθάνονται πολύ ασφαλείς όταν περπατούν στην περιοχή τους στο σκοτάδι, ενώ το 10,5% και το 21,4% αντίστοιχα δηλώνουν πολύ ανασφαλείς. Συνολικά, στις αστικές περιοχές ο κόσμος δηλώνει πολύ ασφαλής σε ποσοστό 29% και στις αγροτικές περιοχές σε ποσοστό 40,3%.
Πλήρως ικανοποιημένο από τις συνθήκες στέγασης είναι το 8,6% του πληθυσμού, ενώ πλήρως ικανοποιημένο από τους χώρους αναψυχής και πρασίνου, καθώς και από το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή τους είναι το 8% και 8,3% αντίστοιχα.
Σημειώνεται πως η έρευνα έχει περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2012.

Πηγή: In.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου